Voorbeschouwing T.L.C. 1 - E.E.C. 1

19-04-2014

In de 5e klasse E zondag nadert, met nog twee rondes te spelen, een spannend eind.

Voorafgaand aan de wedstrijden van afgelopen weekend was het verschil tussen koploper TLC en de nummer 2 in de stand EEC nog vier punten. EEC nam daarnaast de bovenste plaats in om de tweede periode met 2 punten voorsprong op directe concurrent SVZ.

in zowel de totaalstand als in de 2e periode wist EEC goede zaken te doen door zelf de derby thuis tegen Buinen met 3-0 te winnen. Doordat koploper TLC op hetzelfde moment in en tegen Buinerveen verrassend op een 1-1 gelijkspel bleef steken is het verschil tussen koploper TLC en EEC terug gebracht tot slechts 2 punten. Daarnaast kon EEC de voorsprong in de tweede periode vergroten tot 5 punten op nummer twee SVZ, doordat deze laatste verloor van Witteveense Boys.

Komend weekend (zondag 20 april) staat de kraker TLC-EEC op het programma . TLC zal bij een overwinning het kampioenschap in de wacht slepen en een zege voor EEC levert voor de Eesenaren naast de koppositie ook de 2e periodetitel op. Mocht EEC het zondag niet redden, dan zal het op 4 mei tegen buurman HOC alsnog een prijs kunnen veroveren.

TLC – EEC is niet alleen het duel tussen de nr. 1 en de nr. 2, maar ook de strijd van groot tegen klein, David tegen Goliath. Leek en Tolbert tegen Ees en Eesergroen. De kersverse fusieclub was voor aanvang van de competitie dan ook de gedoodverfde kampioen van 5E. En daar liet de club uit het Groningse land bij de seizoensstart ook geen enkel misverstand over bestaan.  Op de helft van de competitie stond het elftal fier bovenaan met louter zeges, waaronder een spectaculaire 9-1 overwinning tegen concurrent Witteveense Boys.  De 1e periode was daarmee een feit. Wel onstonden er wat scheurtjes in de ogenschijnlijk onverslaanbare vesting.  Het gemak waarmee de eerste wedstrijden gewonnen werden verdween allengs en af en toe werden de groen blauwen flink op de proef gesteld. In Gieterveen werd ternauwernood met 5-4 gewonnen en ook de wedstrijd in Ees verliep na rust moeizaam voor de Groningers ondanks de 0-2 overwinning.. Vlak voor de winterstop liep de ploeg plots tegen twee pijnlijke nederlagen aan. Weliswaar tegen twee directe achtervolgers, Witteveense Boys en SVZ, maar de verassing was er niet minder om. Door deze resultaten leek de ploeg uit Witteveen nog een geduchte concurrent te gaan worden om de strijd voor de titel. Maar waar Witteveen na de winterstop steken liet vallen met drie gelijke spelen, daar pakte TLC de draad weer op van de competitiestart met overtuigende winstpartijen. De titel leek de ploeg haast niet meer te ontgaan totdat er deze maand twee keer zomaar uit het niets werd gelijkgespeeld tegen laagvliegers Tynaarlo en Buinerveen en de riante voorsprong als sneeuw voor de zon verdween.

EEC kende een hele andere aanloop. Het elftal van trainer Boeser met de nieuwelingen Bouwmeester (EEC 3), Bults (TEVV) en Siepe (TEVV)in de ploeg  speelde voor de winterstop niet constant genoeg en liet op de helft van de competitie al 10 punten liggen t.o.v. TLC. Moeizame wedstrijden tegen Amboina en Witteveense Boys werden afgewisseld met sterke voorstellingen tegen SVZ en TLC, waar de kracht van de ploeg af en toe al zichtbaar werd. Over een kampioenschap werd dan ook niet meer  gesproken in Ees, maar de strijd erachter lag volledig open. Vanaf de start van de 2e periode groeide het team meer naar elkaar toe en werd ieders rol in het elftal duidelijker. Er volgde een serie van 8 overwinningen  op rij. Op het oog kleine zeges, want het scoren verliep wat stroever, maar achterin stond het bij de blauw witten als een huis. In de laatste tien wedstrijden hoefde keeper Lubbers slechts 5 maal de bal uit het net te vissen. Mede door deze prachtige serie is EEC momenteel de minst gepasseerde verdediging van district Noord afdeling zondag met slechts 16 tegentreffers.

Door de goede vorm na de winterstop gecombineerd met weinig tegenslag op het gebied van blessures en schorsingen kroop EEC langzaam omhoog richting de top. En met het “Gluck des Tuchtigen” werden ook de lastige potjes (Amboina en GKC) gewonnen. Maar ook al waren de resultaten optimaal, de titel leek gezien het programma van TLC eigenlijk niet meer haalbaar.  De vier punten die volgden tegen SVZ en Witteveense Boys waren erg belangrijk in de race om een periodetitel, maar door de twee gelijke spelen op rij van TLC is er opeens nog een titel in het vizier gekomen.

TLC en EEC zijn niet alleen qua grootte elkaars tegenpolen, maar er is nog een duidelijk verschil te constateren. TLC  scoort er lustig op los (85x) met twee superafmakers in de vorm van Sale Rozema (28x) en Stefan van Leeuwen (30x) in de gelederen. Het mag duidelijk zijn dat deze twee spitsen een belangrijk onderdeel van het team vormen. EEC scoort beduidend minder (53x) en lijkt ook minder afhankelijk te zijn van 1 of 2 spelers als het om doelpunten maken gaat.  Mark Wanders (12x) en Henk Bouwmeester (11x) zijn de topscorers, maar achter beide spitsen zijn meer spelers die geregeld een goaltje mee pikken.

Wie of wat zondag bepalend zal zijn zullen we vanaf 14.00 uur zien, maar dat het spannend gaat worden lijkt een vaststaand gegeven. En of het nou TLC, EEC of zelfs Witteveense Boys wordt, voor alle clubs geldt dat ze bij een kampioenschap voor het eerst in de 4e klasse zullen uitkomen.