E.E.C. 1 slaat in slotfase toe tegen Buinerveen (EEC1)

31-10-2011
Ees-EEC deed vandaag goede zaken door met 2-1 te winnen van buurman Buinerveen. Een overwinning die niet in gevaar leek te komen tot aan de tegentreffer van Buinerveen halverwege de 2e helft. Na deze goal had het er alle schijn van dat EEC sneu, maar vooral onnodig puntenverlies zou lijden deze middag. Bart Rietveld voorkwam in de slotfase dit teleurstellende scenario.
EEC kende in de aanloop van de derby wat problemen op het personele vlak, maar gelukkig viel de schade uiteindelijk nog enigszins te overzien.
Aanvoerder GJ Hilbrands, Martijn Kamps, Roy Sanders en Jeroen Beijering waren om diverse redenen niet aanwezig.
Buinerveen daarentegen kende grotere zorgen. O.a. de topscorer van de 5e klasse G, Mark Middeljans, moest vanwege blessureleed verstek laten gaan.
De wedstrijd begon vanwege technische problemen (gelukkig is er nog gewoon papier) een kwartier later. De warming up verliep zo voor beide ploegen niet zoals beoogd, maar EEC leek er toch het beste mee om te kunnen gaan. Met pressievoetbal werden de gasten vanaf het begin teruggedrongen op eigen helft en het was duidelijk dat EEC een snelle goal wilden forceren. Dat dit niet lukte kwam voornamelijk doordat er te weinig (nul) kansen werden gecreeerd in de eerste 20 minuten. Het veldspel was op zich best redelijk te noemen, maar met 22 man op een helft spelen is nu eenmaal niet gemakkelijk. De ruimtes waren klein en wanneer het EEC wel lukte om goed te combineren was de voorzet ondermaats. 
De thuisploeg bleef wel kort op de man zitten en gaf bijna niets weg. Achterin stond de verdediging als een huis. Veel duels werden gewonnen en het wachten was op het ene moment dat er een gaatje werd gevonden.
Durk Vos was diegene die de ban wist te breken. Met een actie vanaf links dook hij de 16 meter in, waarna zijn tegenstander hem op de hakken liep. De penalty werd door Durk zelf feilloos ingeschoten, waarmee hij tegen al oude voetbalwetten in EEC op een 1-0 voorsprong bracht.
Daarna volgde eigenlijk een zelfde wedstrijdbeeld als daarvoor. EEC had de bal en drong Buinerveen op eigen helft terug, maar tot echte kansen kwam het niet. Buinerveen moest het hebben van vrije trappen, die veelal richting de bonkige spits werden geschoten. Julian Addink was deze middag echter andermaal een rots in de branding.
Al vrij snel na de rust werd duidelijk dat EEC moeite had om druk te houden op de gasten. De krachten bij een aantal spelers namen duidelijk af. Buinerveen meldde zich vaker over de middellijn, maar ook zij wisten weinig kansen te creeeren. Een snoeihard schot vanaf zo'n 40 meter die net naast ging was een signaal dat EEC de tegenstander niet verder moest laten komen.
Helaas werd met deze waarschuwing weinig gedaan, want nog geen 5 minuten later mocht er weer aangelegd worden van grote afstand en ditmaal was het wel raak. Een prachtige goal, maar compleet onnodig.
Na dit doelpunt werd het spel van de thuisploeg er niet beter op.
Buinerveen rook bloed en werd steeds brutaler. Maar juist in deze fase kreeg EEC de beste kansen. De ruimtes bij Buinerveen achterin werden groter en via de counter was het EEC met de meeste dreiging.
Luuk Hofman was met een schot voorlangs nog het dichtstbij een voorsprong.
Buinerveen kon nog een keer gevaarlijk worden door balverlies achterin, maar de rechterspits wist niet te profiteren en schoot te slap in.
Inmiddels liepen de emoties in het veld steeds hoger op. Buinerveen vocht met veel passie voor een punt en EEC zag de klok steeds meer wegtikken en kreeg haast. Een langdurige blessurebehandeling zorgde ervoor dat er veel tijd bij kwam waardoor EEC ruim na 17.00 uur nog de verlossende goal kon maken. Rob van Kessel (na rust ingevallen) speelde zich knap vrij en gaf een mooie steekpass op Bart. De keeper liep uit en mistte, waarna de EEC topscorer vanuit een moeilijke hoek de bal uit de draai over de doellijn speelde. De ontlading die volgde was enorm, maar nog was de wedstrijd niet gespeeld. De scheidsrechter liet tot over kwart over 5 doorspelen en met de invallende duisternis werd het nog een hectisch slot. Keeper Wanders kreeg weinig meer te doen, maar met het opvangen van een gevaarlijke vrije trap was de overwinning in veilige haven en mocht EEC drie zwaar bevochten punten bijschrijven, waardoor de blauwhemden doorstijgen naar een 5e plaats op de ranglijst.
Een verdiende overwinning gezien het feit dat EEC het betere van het spel had. Aan de andere kant zijn fysieke kracht (vooral in de lucht) en passie ook kwaltiteiten die tellen in het voetbal en daarin was Buinerveen de bovenliggende partij.
Man of the match was Remco Huizing die een solide en bovenal taakbewuste wedstrijd speelde.
Volgende week speelt EEC weer een thuiswedstrijd. Op bezoek komt Kielwindeweer, die een plaatsje hoger staan in de stand.