EEC uiterst efficient tegen Amboina (EEC1)

14-11-2011
Assen - Een koude en in de 2e helft mistige wedstrijd tegen de nr. 6 van de stand Amboina. EEC staat een plekje hoger en kan na winst doorstijgen naar plaats 4, wetende dat Kielwindeweer de koploper op bezoek krijgt. Om dit te realiseren moest er dus eerst gewonnen worden en wel tegen een ploeg die thuis nog niet had verloren en SPW op een ruime nederlaag had getrakteerd.. EEC kende een aantal afwezigen vanwege schorsingen (2) en blessures, maar zag wel aanvoerder GJ Hilbrands terugkeren na een hardnekkige blessure. Hij viel na 20 minuten in.
Dat Amboina een geduchte tegenstander is werd al gauw duidelijk. De gastheren zetten vroeg druk en met fris combinatievoetbal werd geprobeerd om de aanval te zoeken. EEC had aanvankelijk wat moeite om in het spel te komen, maar na een voorzichtig schot van Rob van Kessel voetbalde EEC steeds beter mee. De vrije man werd makkelijk gevonden via goedlopende driehoekjes die over het hele veld ontstonden. 
Ook de EEC spitsen lieten zich gelden en de eerste kleine speldeprikjes werden uitgedeeld. Amboina bleef ondanks het goede spel van de EEC'ers mee voetballen en zo ontstond er een alleraardigst schouwspel voor het kleumende publiek. De trouwe supporters van de gasten waren na ongeveer een kwartier spelen iets warmer dan die van de thuisploeg toen ze konden juichen nadat EEC op voorsprong wist te komen. Remco Huizing mocht op aangeven van Rob vrij aanleggen vanaf 20 meter en deed dat hard en droog. Deze geweldige opsteker werd gevolgd door een periode waarin Amboina steeds dominanter ging spelen. EEC zag het balbezit minder worden en moest toezien hoe de thuisploeg meer en meer in de buurt kwam van doelman Mark Wanders. Er werd in deze fase niet alleen slordig gespeeld met veel balverlies, maar ook in de duels waren de Esenaren de mindere. De extra druk leverde een aantal hachelijke situaties op, met name in het 5 meter gebied, waar een paar voorzetten moeilijk werden weggewerkt. Amboina verzuimde echter om iets met de kansen te doen. De laatste 10 minuten voor rust herstelde EEC zich enigszins en dit leverde zelfs nog een paar kansjes op voor oa Durk Vos, die kort wegdraaide maar net niet aan de bal kwam.
In de rust werd de voorsprong gekoesterd en afgesproken om het goede spel van de beginfase weer op te pakken om zo meer van het doel af te spelen.
EEC startte ook weer fanatiek en wist zich via de zijkanten ruimte te creƫren waardoor de druk wat van de ketel bleef. Toch kon niet worden voorkomen dat de Assenaren zeer dichtbij de gelijkmaker waren. Via de paal en de lijn kwam een kopbal uiteindelijk in de handen van Mark terecht. Kort na deze fortuinlijke vangbal bracht EEC de thuisploeg een nieuwe mokerslag toe. Opnieuw was Rob de aangever en opnieuw een afstandsschot door het midden het middel. Alleen betrof het deze keer een andere schutter, nl. aanvoerder Mark Vos. Ondanks of dankzij deze gevoelige tik was het Amboina dat plots alle schroom van zich af liet vallen en vol voor de aanval koos. Via de linkerkant soleerden de aanvallers een paar keer gevaarlijk de 16 meter binnen en even leek zelfs een penalty te worden gegeven, maar tot ontsteltenis van alles en iedereen bij Amboina liet de verder uitstekend fluitende scheidsrechter (kon het ook prima af zonder kaarten) door spelen. Wat volgde waren een serie gevaarlijke afstandsschoten, de meeste verdwenen net over de lat en een paar werden prima verwerkt door Mark, die samen met Julian Addink uitgroeide tot de uitblinkers aan EEC zijde.De laatste 10 minuten speelde EEC puur op de counter en was op die manier nog een keer gevaarlijk via wederom een voorzet vanaf links, die net Durk niet bereikte. Amboina was inmiddels over gegaan op de lange bal om toch iets te forceren en ook dat zorgde voor de nodige onrust achterin, maar het bleef de gastheren deze middag niet mee zitten in de afwerking. Alhoewel het geluk ook steeds meer werd afgedwongen in deze fase, want ondanks de pijntjes en vermoeidheid bleef iedereen er vol voor gaan. Aan inzet geen gebrek. De overwinning was daarmee een feit en drie zwaarbevochten punten leverde aan het eind van de middag ook nog de zo gewenste 4e plek op.
Man van de wedstrijd was keeper Mark Wanders die zijn doel keurig schoon hield door moedig keeperswerk.
Volgende week speelt EEC thuis de derby tegen Buinen, opnieuw een mooie wedstrijd.