EEC 1 stijgt door naar 3e plaats na zege op SPW (EEC1)

05-12-2011
Ees-EEC deed vandaag goede zaken door met 1-0 te winnen van SPW. De ploeg uit Stadskanaal stond op een derde plaats, een positie hoger dan EEC. Door de overwinning is het team van trainer Spiegelaar SPW gepasseerd en staat het nu twee punten achter de nr. twee  Zuidlaarderveen, dat de topper uit 5G tegen Bareveld verloor.
De uitslag doet vermoeden dat het een spannende middag betrof en dat was zeker het geval alhoewel EEC het zichzelf na rust een stuk makkelijker had kunnen maken door de marge te vergroten.
De thuisploeg kende een aantal afwezigen door 2x een schorsing, 1x werk en een drietal blessures. Hierdoor werd er een beroep gedaan op Henk Bouwmeester en Raymond Wubs, de topscorers van het succesvolle en nog ongeslagen derde.
Onder herfstachtige omstandigheden begon SPW met de wind in de rug en dat zorgde ervoor dat EEC in de beginfase wat onder druk kwam te staan. SPW kreeg na 10 minuten spelen een goede kans op de 1-0 na een schot vanaf ongeveer 10 meter recht voor het doel. Nadat deze werd gemist liet EEC zien dat het voetballend niets onder deed vanmiddag. Het middenveld was in handen van de Eesenaren, waardoor SPW noodgedwongen of slim regelmatig voor de lange bal koos. Met de wind mee zorgde dat voor de nodige onrust achterin en door de snelle aansluiting van de middenvelders waren de gasten in de 1e helft optisch gezien dreigender. EEC probeerde combinerend het veld over te steken en af en toe lukte dat heel aardig, maar tot grote kansen leidde dit niet. De thuisploeg kwam dicht tot aan de 16 meter, waarna het aan een goede voortzetting ontbrak. Na ongeveer een half uur spelen viel een tikje tegen de verhouding in de 1-0 door een vrije trap van Henk Bouwmeester die de bal in de korte hoek droog inschoot. SPW wilde beslist nog voor rust op gelijke hoogte komen en was nog twee keer gevaarlijk. Keeper Mark Wanders moest gestrekt naar de hoek op een hard schot vanaf 20 meter en na een misverstand achterin leek de spits vrij voor Mark te kunnen komen, maar deze wachtte te lang en de kans ging voorbij. Na de thee wist de thuisploeg dat het voetballendsurplus op het middenveld nu moest kunnen worden omgezet in een veldoverwicht. En vanaf de start van de 2e helft bleek dit ook het geval te zijn. In de eerste aanval al was het Pascal Slagter die maar net voorlangs schoot. Kort daarna was het de sterk spelende Henry Welling die via het centrum alleen op de keeper af kon komen en de 2-0 op de slof had, echter de keeper wist met zijn voeten te redden. EEC bleef de bovenliggende ploeg en het wachten was op een doelpunt. Henk Bouwmeester en Durk Vos kwamen beide in het 5 meter gebied vrij voor de keeper maar deze verkleinde zijn doel bekwaam waardoor beide kansen verloren gingen.
In deze fase had er eigenlijk gescoord moeten worden, EEC zette de tegenstander direct vast en het leek ook of het geloof in een goede afloop bij SPW verdwenen was. Doordrukken en afstand nemen was het credo, maar naarmate de wedstrijd vorderde en de 2-0 uitbleef was het SPW dat toch ook de weg naar voren weer had gevonden. Bij de blauw witten uit Ees sloop een beetje de angst en ook wel de vermoeidheid erin en bovendien werd er in de passing te slordig gespeeld waardoor menig uitbraak te vroeg strandde. De andere blauw witten uit Stadskanaal waren 10 minuten voor het einde dichtbij de gelijkmaker na een snelle omschakeling,maar het uiteindelijke schot werd keurig gepareerd. Na een hectisch slot waarin de emoties wat toenamen, zonder dat het echt onvriendelijk werd overigens, floot de uitstekend leidende scheidsrechter Winters af en was het EEC dat een heel mooi resultaat had neergezet tegen een ploeg met veel voetballend vermogen. En juist op dit punt waren de gastheren vandaag de meerdere, zodat er niks af te dingen viel op deze nipte maar o zo belangrijke overwinning, alhoewel SPW zeker ook zijn kansen heeft gehad.
Man of match was niet lastig ondanks dat er verschillende spelers opvallende prestaties aan de dag legden. De titel deze keer is voor the captain ,Gert-Jan Hilbrands.