EEC 1 laat zich van zijn beste kant zien in topper (EEC1)

19-03-2012
Zuidlaarderveen-De topper in 5G tussen de nr. 2 Zuidlaarderveen en de nr 3 EEC is geeindigd in een 1-1 gelijkspel. Qua veldspel was het het niet altijd even fraai, maar qua beleving en spanning konden we spreken van een echt topduel, waar beide ploegen tot het uiterste moesten gaan.
EEC ging als underdog richting Zuidlaarderveen. Thuis werd er,weliswaar geflateerd, met 6-0 verloren en ook de resultaten van de voorgaande jaren in Zuidlaarderveen spraken niet echt in het voordeel van de Eesenaren. Bovendien moest EEC het vandaag stellen zonder de drie topscorers van dit moment. Durk Vos (blessure), Mark Vos (schorsing) en Bart Rietveld (vakantie) ontbraken. Hun vervangers waren Henry Welling, Olf Riemeijer en Martijn Kamps.

In de wedstrijd van vorige week tegen GKC waren de mannen van trainer Spiegelaar niet in hun beste doen en dat resulteerde erin dat er fanatiek getraind is de afgelopen week (100% opkomst). Die scherpte was van minuut 1 terug te zien in het veld. EEC zat er "kort" op en liet de tegenstander weinig ruimte tot combineren. Waarom dat moest worden voorkomen werd al na 5 minuten duidelijk. Even ontstond er wat ruimte aan de zijkant, waardoor er een afgemeten voorzet kon worden gegeven. De kopbal die volgde eindigde op de bovenkant lat. Een flinke waarschuwing en bovendien een bevestiging waar de kracht van de tegenstander met name lag: door de lucht. Met een overschot aan lengte was elke hoge bal een gevaar voor de EEC verdediging.
In het eerste kwartier onstonden nog drie kansen voor de thuisploeg waarvan de grootste in een 1 tegen 1 situatie die gered werd door keeper Jasper Lubbers in de korte hoek. Aanvallend kon EEC niet echt een vuist maken, het eerste half uur vielen er geen mogelijkheden te noteren. Wel was er de nodige dreiging, vooral wanneer Jasper zich met de opbouw bemoeide was EEC er razendsnel uit. Het ontbrak alleen nog aan goede voorzetten om tot echte kansen te komen. Door de tomeloze inzet kreeg Zuidlaarderveen in ieder geval steeds minder ruimte en ook zij hadden moeite om gevaarlijk te worden voor het doel. De hoge ballen waren bovendien steeds meer een prooi voor Jasper, wiens vertrouwen in rap tempo toenam.
Na 35 minuten was er de realisatie van het droomscenario, nl op voorsprong komen. Een vrije trap vanaf rechts van Pascal Slagter werd in 1 keer op de slof genomen door verdediger Dennis ter Steege, die zijn schot bij de 1e paal zag binnenvallen. Een geweldige ontlading voor de ploeg, maar zeker ook voor Dennis die zijn eerste competitiedoelpunt voor EEC maakte. In de resterende tijd kreeg Zuidlaarderveen nog een enorme kans, maar Pascal wist redding te brengen op de doellijn.
De voorsprong werd zo behouden tot de rust, waarna beide ploegen even op adem konden komen. Helaas moest Dennis gewisseld worden met een blessure. Zijn vervanger was Luuk Hofman. Verder was het credo: vooral zo doorgaan.
En dat advies werd door het hele team van harte opgevolgd. Net als in de 1e helft werd het Zuidlaarderveen onmogelijk gemaakt om te combineren. Hierdoor schakelde de thuisploeg direct over tot het hanteren van de lange bal via het boomlange centrale duo Ellert en Brammert. Op zich een mooie verdienste van de gasten, ware het niet dat het gevaar er niet minder op werd. Twee kopbalen achter elkaar bevestigden dit. De eerste kopbal werd opgevangen door Jasper en de 2e ging rakelings over.
Zuidlaarderveen bleef komen en met het inbrengen van de snelle rechterspits kwam er veel dreiging vanaf die kant.
Meer dan in de 1e helft lukte het EEC toch regelmatig om onder de druk vandaan te komen. Mark Wanders toonde zich vandaag ook weer balvast voorin, net als de EEC middenvelders, waardoor de verdediging vlot aan kon sluiten. Er volgde zelfs nog een mooie mogelijkheid op de 0-2. Mark Wanders kon vanaf links doorlopen op de keeper en schoot in de korte hoek. Helaas bracht de keeper redding. Daarna werd het vooral de dag van de inmiddels volledig opgewarmde EEC sluitpost. Een prachtige tegendraads ingekopte bal werd met een katachtige reflex door Jasper gered. Direct daarna werd van dichtbij overgeschoten. Via een voorzet van Pascal die door een verdediger over de achterlijn werd gewerkt was EEC opnieuw gevaarlijk in de tegenstoot. Het was verder opvallend hoe aardig er af en toe door de blauw witten werd gecombineerd. Een kwartier voor het officiele einde ging het dan toch mis. Een overtreding net binnen de 16 meter werd bestraft met een terechte penalty. Hij moest er nog wel even in, maar de pech was dat de strafschop slecht werd ingeschoten (door het midden) waardoor Jasper kansloos was.
Na de 1-1 kreeg de thuisploeg de geest en met steun van het publiek ging het op jacht naar de overwinning. EEC leek even te wankelen (schot net over), maar na 45 minuten spelen was EEC opnieuw aan zet. Luuk Hofman mocht een vrije trap nemen op de rand van de 16m, maar zag zijn  schot net over de lat verdwijnen. De scheidsrechter liet vervolgens bijna 10 minuten door spelen en in die periode ontstonden nog enkele hachelijke situaties. Vlak voor het eind moest Julian Addink zelfs nog even Jasper assisteren op de doellijn. Uiteindelijk vond zelfs de scheidsrechter het genoeg en kon EEC terugzien op een fraai restultaat.
De wedstrijd kreeg een verdiende uitslag, alhoewel Zuidlaarderveen de beste kansen heeft gehad. EEC legde daarentegen een betere teamprestastie aan de dag.
Voor de man of the match kwamen 14 man in aanmerking, werkelijk iedereen kon terugzien op een goede pot. Toch was de hoofdrol duidelijk voor Jasper en dus gaat de titel naar hem.