EEC 1 knokt zich naar punt in Assen (EEC1)

12-11-2012

Assen- In een spannend en vermakelijk duel tussen Amboina en EEC hielden beide teams deze middag elk een punt over. Een gelijkspel waar iedereen mee kon leven, ondanks het gegeven dat beide ploegen meer terrein verliezen tov de bovensten van 5E. 

EEC vertrok naar Assen zonder Durk Vos, Mark Vos en Rob van Kessel. Aanvallend gezien een forse aderlating voor een ploeg die toch al moeilijk tot scoren komt.

Sowieso heeft de ploeg het dit seizoen lastig om de goede vorm te (her)vinden. De “flow” waarin EEC zich na de winterstop bevond en waar vooral de EEC verdediging haast onklopbaar bleek, lijkt als sneeuw onder de zon verdwenen.  Er wordt massaal getraind, er is doordeweeks geoefend en de ploeg kent weinig tegenvallers in de vorm van blessures en schorsingen, alhoewel het gemis van topscorer Durk Vos vanwege werk in een groot aantal wedstrijden wel een belangrijke rol speelt. En natuurlijk zal het stoppen van Gert-Jan Hilbrands en Luuk Hofman invloed hebben op het team, aangezien er een hele hap ervaring mist.

Het minste wat een ploeg in zo’n situatie kan doen is hard blijven werken en dat is wat de ploeg deze koude middag in Assen zeker heeft gedaan.  

 

EEC liet vanaf het fluitsignaal een scherpte zien in de duels die ervoor zorgde dat Amboina moeilijk hun eigen spel konden spelen. Een spelstijl dat tot doel heeft de tegenstander van het kastje naar de muur te sturen met technisch vaardige spelers, die niet veel ruimte nodig hebben.

EEC bewees zichzelf met deze felle houding een goede dienst, want door de vele balveroveringen lukte het de gasten ook om zelf aan het voetballen toe te komen. Beide ploegen waren zodoende zeer gewaagd aan elkaar en dit leidde er ook toe dat er weinig kansen waren voor beide doelen. Amboina kwam wat vaker in de buurt van keeper Lubbers, maar deze hoefde zich nooit overdreven in te spannen. EEC probeerde via snelle combinaties via de flanken gevaarlijk te worden, maar eenmaal aangekomen bij de 16 meter stokten de goede bedoelingen. Toch lagen de mogelijkheden voor EEC zeker in de achterste linie bij de thuisploeg, waar niet iedereen (keeper) even zeker oogde.  In de eerste 20 minuten kreeg Amboina de grootste kans na balverlies van EEC ter hoogte van middellijn.  Amboina schakelde snel om en zocht zoals vaker de diepgaande nr. 10 die vervolgens net naast schoot. Het antwoord van EEC vijf minuten later brak de wedstrijd open. Een voorzet vanaf rechts werd verkeerd beoordeeld door de keeper en via Mark Wanders en een speler van Amboina lag de bal opeens achter de doellijn. Een doelpunt ontdaan van iedere vorm van schoonheid, maar een hele opluchting voor de gasten die nu nog meer vertrouwen tankten.

De wedstrijd werd daarna wat ruwer en de scheidsrechter moest af en toe alle zeilen bij zetten om de onderlinge verhoudingen op orde te houden.  Alhoewel zware overtredingen bijna niet vielen te noteren, was het meer de “gedrevenheid” van beide partijen die voor enige animositeit zorgde. Het was duidelijk dat beide teams voor een optimaal resultaat gingen.

 

Na de rust kwam EEC in dezelfde formatie terug uit de kleedkamer met als opdracht om op dezelfde voet door te gaan en een 2e goal te forceren. Dit scenario was vorig seizoen ook al met succes uitgevoerd in de uitwedstrijd tegen Amboina (0-2 zege), het draaiboek lag er dus, alleen de uitvoering moest nog even gebeuren.

Helaas liep het deze keer wat anders. Net als vorig seizoen was Amboina de overheersende ploeg na rust, maar deze keer lukte het EEC niet om te scoren, terwijl de gastheren nu wel een gaatje vonden in “vesting EEC”.  Veel grote kansen kreeg Amboina niet de 2e helft. Direct na rust schoot de linkeraanvaller met een laag schot net naast de 2e paal en vlak voor de uiteindelijke gelijkmaker miste Amboina nog een keer  nipt met een geplaatste bal. EEC deed aanvallend te weinig terug in de 2e helft. De ploeg streed voor elke meter, maar aan de bal was het vooral onnauwkeurig, waardoor Amboina makkelijk weer in balbezit kon komen. Een kwartier voor tijd scoorden de blauw witten via een gekruld schot op de 16 meter, net buiten bereik van Jasper Lubbers.

Een mooie goal waar niks op af te dingen viel, maar het balverlies (blind wegschieten) voorafgaand aan de gelijkmaker was tekenend voor de laatste fase van de 2e helft waarin EEC verzuimde om te blijven voetballen.

Het laatste kwartier probeerde Amboina natuurlijk door te drukken, maar de meeste voorzetten belandden eenvoudig in de handen van Jasper.

EEC wist op het eind wat meer over de middellijn te komen en kwam er zelfs af en toe nog gevaarlijk uit. Een gericht schot van Ferdie Ottens ging net over en er waren een tweetal situaties voor het doel die beter uitgespeeld konden worden.

Het bleef echter bij 1-1 en daarmee kwam een eind aan een aardige wedstrijd, die geen winnaar kende en verdiende. 

EEC leverde een prima teamprestatie, waarbij er tot het uiterste werd gestreden om elk stukje gras. De 1e helft was het voetballend ook prima, maar de 2e helft was het te onrustig in balbezit.

 

Man of the match was Remco Huizing maar ook Henry Welling kon terug zien op een sterke voorstelling.