EEC 1 wint zonder glans van Buinerveen (EEC1)

28-09-2013

Ees-Na de enigszins teleurstellende puntendeling van vorige week in en tegen Gieterveen, alwaar de plaatselijke trots in de slotseconden nog de gelijkmaker wist te maken, stond deze zondag weer een lastige klus te wachten. De tegenstander uit Buinerveen mag dan misschien niet meer de kracht hebben van weleer, maar het blijft toch altijd een ploeg om voor uit te kijken. Derby’s brengen nu eenmaal andere en soms verborgen krachten los in een mens. Drie weken geleden vond deze ontmoeting ook al plaats, namelijk voor de beker. Buinerveen bleek toen in de 1e helft de bovenliggende partij, maar EEC  kwam in de 2e helft sterk terug . Met een 4-1 overwinning plaatste de Eesenaren zich vervolgens voor het eerst in de historie voor de 2e bekerronde, waar het Steenwijker Boys zal treffen op sportpark de Dillen.

 

EEC moest deze middag aantreden zonder Mark Vos en Dennis ter Steege, beide waren niet in staat om te spelen vanwege blessures. Net als tegen Gieterveen wilde EEC een snelle score forceren. Na 2 minuten spelen mocht Henk Bouwmeester aanleggen na een link passje van Remco Huizing. Het schot ging rakelings voorlangs. Even later mocht Remco Huizing het zelf proberen, maar ook zijn schot verdween naast het doel. Mark Wanders volgde dit voorbeeld door een voorzet van Bouwmeester naast te koppen. Wanders speelde zich vervolgens knap vrij na een fraaie pass van Ferdie Ottens en kon vanaf rechts op de keeper doorlopen. De hoek was echter te klein geworden en hij schoot in het zijnet. De grootste kans in de eerste 20 minuten kwam wederom via de rechterkant tot stand. Leon van Klaveren legde de bal panklaar bij de 2e paal waar Wanders met een duikvlucht de bal inkopte, maar ook deze keer verdween het leer naast het doel. Na bijna een half uur spelen werd het veldoverwicht dan toch uitgedrukt in een doelpunt. Erwin Huizing gooide ver in en Bouwmeester zag kans om op doel te koppen. De keeper ging er niet vol overtuiging in en na enig gegrabbel lag de bal zomaar achter de lijn. De scheidsrechter had de situatie goed ingeschat en keurde het doelpunt goed.  Na deze voorsprong liet EEC de teugels flink zakken en werd het spel zienderogen minder. Buinerveen bemoeide zich meer met de wedstrijd , zonder daarbij tot veel uitgespeelde kansen te komen. De grootste in de 1e helft kwam 10 minuten voor tijd nadat een EEC speler een voorzet compleet miste zodat de gasten vrij konden inschieten. Dit schot ging tot opluchting van de blauw witten uit Ees over het doel van keeper Jasper Lubbers.  

 

Zoals de 1e helft eindigde ging de 2e helft vrolijk verder. Van voetbal was bijna geen sprake meer en beide ploegen kwamen niet veel verder dan het hanteren van de lange bal. Omdat Buinerveen niet in staat bleek om aanvallend een vuist te maken, werd het ook niet echt spannend en zo viel er voor de toeschouwers weinig te beleven. EEC bleef ondanks het slechte spel wel de bovenliggende partij, maar wist zich nog amper kansen te creëren. Met name via de zijkanten lukte het de thuisploeg niet om gevaarlijk te worden, mede veroorzaakt door te weinig bruikbare ballen vanuit de opbouw.  Pas na een half uur spelen in de 2e helft was EEC opnieuw dichtbij een doelpunt. Remco Huizing zag zijn schot van de lijn gekeerd en ook in de rebound lukte het niet, doordat de keeper snel reageerde. Het volgende moment was wel raak. Leon van Klaveren schoot hard en droog diagonaal in de verre hoek na een assist van Henk Bouwmeester. De laatste gaf de bal 7 minuten later weer af en deze keer was het Remco Huizing die vanaf rechts de bal keurig over de keeper werkte in de verre hoek en zo de 3-0 aantekende. Buinerveen was inmiddels geknakt en EEC leek nogmaals te profiteren, maar Remco Huizing kopte in een 100% scoringspositie net naast. Hiermee bleef het bij 3-0.

 

De overwinning was verdiend, zeker op basis van de kansen, maar goed was het niet. Er waren teveel mensen die niet thuis gaven door in de dekking te blijven lopen. En het niet willen hebben van de bal zorgt er automatisch voor dat er sneller wordt gekozen voor de verre trap, waardoor het erg rommelig oogde. Aan de andere kant werd er ook bijna niks weg gegeven en was het resultaat natuurlijk prima en je hebt nou eenmaal van die dagen dat het niet wil lukken en dan is lelijk winnen nog altijd beter dan met lege handen staan.  De overwinning zorgde er tevens voor dat EEC opklom naar een 2e plaats in de stand.  Man of the match was Mark Wanders, die wel continue aanspeelbaar was en veel werk verrichte voor het team.