EEC 1 niet beloont in topper tegen TLC (EEC1)

23-11-2013

Ees-De topper in 5E tussen EEC en TLC eindigde in een moeizame overwinning van de koploper en tevens gedoodverfde kampioen uit Leek en Tolbert.  De fusieclub, nog zonder puntverlies, dendert door de klasse heen zoals vorig jaar de kampioen uit Gieten deed.  Zo werd de nr. 2 in de stand uit Witteveen met  maar liefst 9-1 aan de kant geschoven. EEC bezette voor de wedstrijd de 3e plaats, maar was van de achtervolgers de ploeg met de minste verliespunten.  Een echte topper dus op sportpark de Dillen, maar wel een met een duidelijke favoriet. Voor de buitenwacht tenminste. In Ees en Eesergroen was het vertrouwen op een goede afloop groot en er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar deze ontmoeting.  

Gelet op het geringe aantal tegendoelpunten van beide teams (EEC 6x en TLC 8x) was het de vraag welke club als eerste de verdediging van de andere partij zou kraken. TLC wilde van kiet af deze uitdaging aan gaan. Vanaf de eerste minuut werd er druk op de EEC achterhoede gezet. De thuisploeg werd enigszins overrompeld  door het felle afjagen van de blauw groenen en wist zich moeilijk raad met de situatie.  Er werd ondanks de druk geprobeerd om te blijven opbouwen van achteruit maar dat zorgde voor veel balverlies op de eigen helft. Na ca 10 minuten spelen wist TLC optimaal te profiteren van de onzekerheid in de EEC defensie. Een lastige inworp van een EEC verdediger op keeper Lubbers werd slecht verwerkt door laatstgenoemde en het kadootje kon door de TLC spits eenvoudig worden verzilverd.  Erg vervelend voor de minst gepasseerde keeper van 5E, maar des te meer reden voor de ploeg om de stand weer gelijk te trekken. EEC probeerde dit daarna ook wel en het elftal kwam ook iets meer onder de druk vandaan, maar desondanks bleef TLC de bovenliggende partij. Met zeker ook de betere kansen. EEC kreeg in de 1e helft nog een goede mogelijkheid via Mark Wanders, maar daar bleef  het eigenlijk ook bij. TLC wist via de snelle  flanken, waar met name de rechtsbuiten kon excelleren tot een viertal uitgelezen kansen te komen om de voorsprong te vergroten en daarmee wellicht de wedstrijd te beslissen.  Keeper Lubbers en af en toe wat pech in de afronding zorgden ervoor dat EEC in de wedstrijd kon blijven en met een 1-0 achterstand kon rusten. In de rust werd er met nadruk op gewezen dat de wedstrijd nog lang niet gelopen was en dat er achterin bij TLC wat te halen viel.  Met name via de flanken lagen er mogelijkheden. Er werd aan EEC zijde ook gewisseld en met de komst van Patrick Bults kwam er nieuw elan in het team.

De overtuiging en wil was van ieders gezicht af te lezen en dat was vanaf de start van de 2e helft duidelijk merkbaar.  Het publiek, het was gezellig druk in Ees, kreeg vanaf minuut 1 een heel ander EEC te zien. De mannen van trainer Boeser gooiden alle schroom van zich af en combineerden er enthousiast op los.  Met name via de linkerkant waar de zojuist ingevallen Patrick Bults een hoofdrol opeiste, liet EEC zien dat het tot veel in staat is. TLC werd nu over het hele veld opgejaagd en moest lijdzaam toezien hoe de blauw witten de bal lieten rondgaan. Crossballen over 40 meter, technische hoogstandjes, splijtende steekballen, alles lukte en de tijd leek rijp voor de gelijkmaker. Maar die wilde maar niet komen.  Een kopbal van Henk Bouwmeester, twee keer een inzet van Jordi Siepe  in het zijnet en een handvol schoten waren niet voldoende om het elftal te belonen voor het goede spel. De stormloop van de eerste 20 minuten zwakte wat af en er volgde een fase waarin EEC weliswaar de betere bleef, maar niet veel kansen wist te creĆ«ren. Overigens lukte dit TLC ook niet, dat gevaarlijk bleef loeren op een snelle uitbraak. Het laatste kwartier zette EEC nog een keer aan voor een slotoffensief wat resulteerde in de grootste kans van de wedstrijd. Topscorer Mark Wanders had vanaf rechts vrije doorgang, maar zijn schuiver verdween aan de verkeerde kant van de paal. Om nog meer druk naar voren te geven werd 10 minuten voor tijd besloten om aanvoerder en laatste man Bart Rietveld door te schuiven naar de spitspositie. Dit logische plan viel echter al snel in duigen. TLC legde kort daarna de bal achter de driemans defensie neer en zag de kans schoon om de 0-2 te maken. EEC vocht tot het eind door, maar het was wel duidelijk dat de wedstrijd een gelopen koers was. Het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter, dhr. Groenewegen, maakte aan alle illusies een definitief eind, waarna  TLC als  winnaar van deze sportief verlopen topper van het veld mocht gaan.

Een zege, die gelukkig genoemd mag worden, gezien de overmacht van de thuisploeg in de 2e helft. Uiteraard had TLC het de 1e helft al kunnen afmaken, maar een gelijkspel had de verhoudingen deze zondagmiddag beter weer gegeven. TLC heeft hiermee een forse  stap dichterbij het kampioenschap gezet en.. Noblesse Oblige, voor minder mag deze club ook niet gaan. EEC zal de komende weken moeten proberen om het goede spel van de 2e helft voort te zetten om aansluiting te behouden. Een man van de wedstrijd aanwijzen is niet zo gemakkelijk.  Het hele elftal speelde de 2e helft gepassioneerd en meerdere spelers wisten zich te onderscheiden. De uiteindelijke keuze is gevallen op Julian Addink, die samen met Bart Rietveld een ijzersterk duo vormde centraal achterin.  Er moet  wel bijgezegd worden dat de scheidsrechter buiten deze verkiezing viel.  Na afloop bleef het nog lang gezellig in de knusse EEC kantine, waar het EEC publiek samen met de spelers ondanks de nederlaag en de teleurstelling, tevreden terug keek op de prestaties van het elftal.  A.s. zondag wordt er in Assen gespeeld tegen Amboina.